Makaron typu cannelloni | 185g | 650kcal | 13 x S |
Szpinak rozdrobniony mrożony | 360g | 50kcal | 1 x W |
Bób | 240g | 150kcal | 3 x B |
Ser biały chudy | 120g | 100kcal | 2 x M |
Pierś z kurczaka | 200g | 200kcal | 4 x B |
Passata pomidorowa | 700g | 150kcal | 3 x W |
Pomidory krojone z puszki | 400g | 100kcal | 2 x W |
Kulka mozzarelli light | 125g | 200kcal | 4 x M |
Rukola | 200g | 50kcal | 1 x W |
1 jajko | | 100kcal | 2 x B |
1 łyżka oliwy | | 50kcal | 1 x T |
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy mrożony szpinak i dusimy przez kilka minut. Następnie doprawiamy go solą, pieprzem, tymiankiem i łyżeczką przyprawy chilli. Bób gotujemy do miękkości (morożony 15 min od wrzucenia na gotującą się wodę) i obieramy. Łączymy ze szpinakiem.
Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie z listkiem laurowym lub parujemy w ulubionej przyprawie. Następnie studzimy i drobno szatkujemy. Łączymy z warzywami, rozgniecionym widelcem serem i rozmąconym jajkiem.
Surowe rurki cannelloni nadziewamy farszem i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Passatę pomidorową i pomidory z puszki łączymy i doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i suszonymi ziołami prowansalskimi. Makaron zalewamy tak przygotowaną mieszanką. Ważne, aby w całości zakryć rurki – w przeciwnym razie nie zmiękną w trakcie pieczenia.
Wierzch posypujemy poszarpaną mozzarellą i pieczemy 40min w nagrzanym do 200C piekarniku (górna i dolna grzałka). Ostatnie 10min pod przykryciem. Serwujemy przyozdobione listkami bazylii w towarzystwie świeżej rukoli, która wspaniale zaostrzy smak łagodnej i kremowej potrawy.
Zaletą dania jest możliwość przygotowania poszczególnych elementów potrawy wcześniej. Farsz i mieszankę pomidorową można przygotować poprzedniego dnia lub rano i do czasu przygotowania potrawy przechowywać w lodówce pod przykryciem.
Autor: Łucja Rudowska