Marchewka | 1 sztuka |
Kukurydza konserwowa | 1 puszka |
Groszek konserwowy | 1 puszka |
Pomidory suszone | 8 sztuk |
Czerwona fasola | mała puszka |
Natka pietruszki | duże liście |
Żelatyna z przyprawami | 2 paczki |
Burak | 1 plaster |
Żelatynę rozrabiamy dodając 2/3 wody podanej w przepisie na opakowaniu.
Buraka ścieramy na tarce, dodajemy do 1/3 porcji przygotowanej żelatyny.
Po kilku minutach odcedzamy buraka przelewając przez drobne sitko lub gazę. W ten sposób otrzymujemy żelatynę w kolorze czerwonym.
Marchewkę gotujemy, po czym kroimy w plasterki.
W małych pojemniczkach układamy na dnie listek pietruszki i plasterki marchewki, zalewamy przeźroczystą żelatyną tak, aby przykryła marchewkę. Wkładamy do zamrażalnika na 10 minut.
Następnie tworzymy kolejne warstwy za każdym razem wkładając na 10 minut do zamrażalnika:
- fasolę czerwoną + suszone pomidory (pokrojone i odsączone z oleju) zalewamy czerwoną żelatyną,
- kukurydzę zalewamy żelatyną przeźroczystą,
- groszek zalewamy żelatyną przeźroczystą,
- posiekaną natkę pietruszki zalewamy żelatyną przeźroczystą.
Zestalone porcje zanurzamy na 15 sekund w ciepłej wodzie uważając żeby woda oblewała tylko pojemnik, a nie dotknęła galaretki. Delikatnie wyjmujemy galaretki z pojemników i układamy na talerzu.
Oczywiście można eksperymentować z ulubionymi warzywami i ziołami.
Autor: Karolina Jaworska