Sałatka na bazie rukoli i pomidorów koktajlowych z pestkami słonecznika i grillowanym jabłkiem.
Jedno jabłko | 220g | 100kcal | 2 x O |
Dowolnie duża porcja rukoli | 50kcal | 1 x W |
3 łyżki pestek słonecznika | 24g | 150kcal | 3 x T |
Pomidory koktajlowe | 330g | 50kcal | 1 x W |
2 łyżki oliwy | 12g | 100kcal | 2 x T |
Szczypta soli morskiej |
Szczypta cukru |
Łyżeczka tymianku |
Piekarnik nagrzewamy do 220C, pokrojone w połówki pomidory koktajlowe układamy na blaszce przekrojem do góry, posypujemy tymiankiem, doprawiamy solą i cukrem, skrapiamy łyżką oliwy.
Tak przygotowane pomidory wkładamy do rozgrzanego piekarnika i natychmiast go wyłączamy. Czekamy 3 godziny nie uchylając drzwiczek piekarnika.
Pestki słonecznika prażymy chwilę na patelni bez tłuszczu do czasu aż nabiorą koloru.
Jabłka pokrojone w plasterki przyrządzamy na patelni grillowej. Aby się nie spiekły układamy je na rozgrzanej patelni i od razu zmniejszamy ogień. Grillujemy po 7 minut z każdej strony.
Na koniec komponujemy sałatkę. Na talerzu układamy rukolę, posypujemy prażonym słonecznikiem, a na wierzchu układamy pieczone pomidorki i ugrillowane jabłko, na koniec skrapiamy kompozycję łyżką oliwy.
Inspiracje: "Pomidorki muśnięte promieniem księżyca", Nigella Ekspresowo, Nigella Lawson
Autor: Łucja Rudowska