Zupa krem – marchewka z koperkiem
UWAGA! Obecnie diety internetowe nie są obsługiwane
Działalność poradni ogranicza się do prowadzenia szkoleń, pisania tekstów eksperckich, prowadzenia edukacji żywieniowej w kierunku diet wegetariańskich i wegańskich. Założycielkę poradni można odnaleźć w internecie oraz mediach społecznościowych pod nazwą
yogahome.pl
Czy wiesz, że betakaroten, wśród wszystkich karotenoidów posiada największą biologiczną aktywność witaminy A? Znaleźć go można w dużych ilościach w marchewce. Betakaroten pomaga w procesie widzenia, bierze udział w budowie skóry, podnosi odporność organizmu, ponadto jako antyoksydant chroni nas prze nowotworami.
Składniki i sposób przygotowania
- 0,5 kg marchewki
- 2 cebule
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 szklanka mleka
Składniki na wywar ziołowy:
- szklanka wody
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- 3 ząbki czosnku
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka startej gałki muszkatołowej
Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na oliwie. Warzywa oraz podsmażoną cebulę zalewamy wywarem z ziół oraz mlekiem. Gotujemy aż zmiękną. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy koperek i wszystko razem mieszamy, dosalamy wg uznania.
Przepisy Sekretów Diety
Artykuły dietetyków