Czy wiesz, że od 2007 roku nazwa tego sera jest chroniona i zastrzeżona jedynie dla Grecji? Oryginalny ser feta jest wytwarzany z mleka owczego z dodatkiem mleka koziego (ok. 10%). O fecie wspomniane było już w greckich mitach. Zgodnie z nimi to sami bogowie z Olimpu przekazali ludziom tajemną wiedzę o sposobie jej wytwarzania. Historia sera sięga wielu wielu lat. Nazwa „feta” oznacza tyle co „plaster”, a wiąże się to z tradycyjnym greckim sposobem jedzenia sera. Pokrojony w grube plastry, polane oliwą z oliwek i posypane mieszanką śródziemnomorskich ziół. W takie postaci gości na stole już od czasów Homera. Zaś we Francji spożywana jest w formie deseru, a we Włoszech jako przekąska, ale nigdy nie może stać na stole jako główne danie. Prawdziwa feta po przekrojeniu na plastry ma widoczne pęcherzyki powietrza.
Tradycyjnie wytwarzano fetę ubijając mleko gałązką drzewa figowego, której sok spełniał rolę podpuszczki, czyli ścinał białko. Obecnie fetę wytwarza się na wiele różnych sposobów, z różnych rodzajów mleka, również krowiego pasteryzowanego. Dla przykładu na Krecie popularna jest feta o smaku zbliżonym do naszego twarogu – krótko dojrzewająca i neutralna w smaku. W Grecji co roku we wrześniu obchodzi się huczne Święto Fety.
Ten grecki rarytas należy do rodzaju serów miękkich pełnotłustych - zawiera średnio 40% tłuszczu w swoim składzie o maksymalnej wilgotności 56%. Jest dobrym źródłem białka i tłuszczu zwierzęcego. Jest kaloryczna, jednak mniej niż ser żółty. Jeden gruby, prostokątny plaster to ok. 50 kcal. Jako że fetę zwykle przez ok. 2 miesiące moczy się w solance zawiera duże ilości soli i jest wilgotna. Przechowywana feta w słonej zalewie na traci na jakości i można ją długo przechowywać. Jeśli przeszkadza nam zbyt słony smak przed spożyciem można namoczyć fetę w letniej wodzie lub mleku. Dzięki dużej zawartości wapnia feta polecana jest osobom z zagrożeniem osteoporozą i kruchymi kośćmi. Co ciekawe ostatnie badania przedstawione na Konferencji Mikrobiologicznej w Edynburgu pokazują, że ser ten chroni przed zatruciami pokarmowymi. Mleko owcze i wytwarzany z niego ser zawiera szczepy bakterii wytwarzające naturalne antybiotyki chroniace przed chorobotwórczymi bakteriami, m.in. wywołujące zatrucia.
Autor: Małgorzata Kabat
Polecamy dietetyczne przepisy: