W Polsce to najbardziej znany, rozpowszechniony i łatwo dostępny owoc, często jednak zbyt mało doceniany. Nie każdy bowiem zdaje sobie sprawę, że spożywanie jabłek ma bardzo korzystne działanie na nasz organizm. Warto wiedzieć, że jabłka pomagają w:
- regulowaniu poziomu cukru we krwi
- obniżają ciśnienie krwi
- stymulują działania układu odpornościowego
- zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych
- obniżają poziom cholesterolu
Istnieją badania, które wskazują na to, że codzienne spożywanie jabłek, dzięki zawartym w nich pektynom, pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Jedzmy jabłka ze skórką, z całego jabłka to ona najbardziej bogata jest w cenne dla organizmu: pektyny, neturalne barwniki, witaminy, ale pamiętajmy o dokładnym umyciu, ponieważ na powierzchni jabłek mogą znajdować się szkodliwe pozostałości środków ochrony roślin.