Gruszki już tysiąc lat przed naszą erą przybyły do Grecji z zachodniej Azji i cieszyły się tam popularnością. Docierając do Rzymu szczególne uznanie zyskały za sprawą Juliusza Cezara, który prowadził hodowlę tych owoców. Na jego prośbę drzewo gruszy zasadzone zostało w zdobytej Anglii. Zatem co takiego posiada ten ciekawy owoc?
Gruszka ma dużą wartość smakową i dietetyczną. Spośród soli mineralnych zawiera największą ilość potasu (ok.12%), fosforu, wapnia i magnezu. Za sprawą występującego w niej potasu, pozytywnie wpływa na układ moczowy, zapobiegając zapaleniu dróg moczowych i kamicy nerkowej. Działa moczopędnie.
Od dawna znane są właściwości gruszki korzystnie wpływające na układ pokarmowy. Już Matthiole, lekarz okresu Renesansu stosował pieczone gruszki na problemy związane z trawieniem, i to nie bez powodu. Bowiem gruszki posiadają pozytywny wpływ na przemianę materii, pobudzając jelita do pracy. W swoim miąższu zawierają twarde cząstki – tzw. komórki kamienne, które są nieocenione w likwidowaniu zaparć. Jednak spożyte w nadmiernych ilościach mogą powodować biegunkę.
Ponadto na uwagę zasługuje obecność boru. Pierwiastek ten korzystnie wpływa na procesy umysłowe. Pomaga w koncentracji i pobudza nasze szare komórki do pracy. Co więcej, bor związany jest z transportem wapnia w organizmie, ułatwiając jego wiązanie, dzięki czemu zapobiega ubytkom wapnia w kościach. Dlatego szczególnie zaleca się spożywanie gruszek osobom starszym, zażywającym sterydy oraz kobietom w okresie menopauzy w celu zapobiegania osteoporozie. Jako jeden z nielicznych owoców, gruszka zawiera także jod, który odpowiada za prawidłową pracę tarczycy i zapobiega chorobie Basedowa.
Gruszki w swoim składzie zawierają dużo (do 12%) cukrów łatwo przyswajalnych: glukozy, fruktozy i sacharozy. Należy uważać na kaloryczność gruszki – połowa średniej wielkości gruszki to ok. 50kcal. Więcej cukru znajduje się w owocach dojrzalszych. Gruszki zawierają dużo pektyn – polisacharydów wpływających na obniżanie cholesterolu we krwi, chroniących organizm przed nowotworami oraz powstawaniem kamieni żółciowych.
Sok ze świeżych gruszek działa również orzeźwiająco, dlatego warto go pić szczególnie w upalne dni, najlepiej z dodatkiem świeżej mięty.
Źródła:
K. Świetlikowska: Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, SGGW, Warszawa, 2008
Autor: Małgorzata Kabat