Wczesną jesienią, gdy zabraknie już większości sezonowych owoców leśnych można ciągle cieszyć się smakiem dziko rosnących jeżyn, które są zasobne w wiele cennych składników odżywczych. Jeżyny zawierają bowiem duże ilości witaminy P i C, witamin z grupy B oraz chroniącą wzrok witaminę A. Obecne w nich kwasy organiczne oraz związki mineralne wpływają pozytywne na szereg procesów w naszym organizmie. Duża zawartość wapnia reguluje odbudowę kośćca, wzmacnia szkielet i zapobiega osteoporozie, dlatego spożywanie tych owoców zaleca się szczególnie kobietom w okresie menopauzy. Dzięki obecności potasu i magnezu jedzenie jeżyn normuje ciśnienie krwi i wpływa pozytywnie na układ nerwowy. Działają również jako naturalny środek uspokajający.
Duże ilości barwników antocyjanowych, nadające dojrzałym owocom charakterystyczną ciemną barwę, uszczelniają naczynia krwionośne i zapobiegają chorobom serca. Wraz z błonnikiem regulują również pracę przewodu pokarmowego i zapobiegają zaparciom. Dojrzałe owoce mają działanie lekko przeczyszczające, natomiast niedojrzałe zapobiegają biegunkom.
Wykorzystywane są najczęściej do produkcji różnego rodzaju deserów, galaretek i przetworów. Na rynku dostępne są również soki z jeżyn lub z ich dodatkiem, które prawdopodobnie pomagają zapobiegać nowotworom przełyku, a stosowane jako okłady skutecznie wspomagają walkę z wypryskami na skórze. Dzięki właściwościom antywirusowym zalecane są również w okresach przeziębień. Picie soków jeżynowych może wesprzeć walkę ze zgagą oraz nadkwasotą żołądka.
W medycynie naturalnej wykorzystywane są nie tylko owoce, ale także inne części tego krzewu. Napary z liści działają odprężająco i relaksująco, mogą być także pomocne w przypadku anemii. Takie odwary działają również napotnie oraz pomagają w oczyszczaniu górnych dróg oddechowych, dlatego warto je stosować w przypadku przeziębienia lub anginy. Liście dodane do kąpieli wzmacniają i oczyszczają skórę. Mniej popularne są natomiast działające moczopędnie odwary z korzeni.
Źródła:
F. Starzyńska: Owoce dziko rosnące w żywieniu rodziny
K. Świetlikowska: Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego
Autor: Ilona Andraka