Chipsy bananowe to doskonały
zamiennik niezdrowych przekąsek często spożywanych podczas oglądania telewizji czy przeglądania Internetu. Mimo tego iż zawierają duże ilości węglowodanów i są dość kaloryczne (około 360kcal/100g) posiadają cenne składniki odżywcze i stanowią alternatywę dla smażonych na tłuszczu chipsów ziemniaczanych i bezwartościowych słodyczy. Oprócz wspomnianych wcześniej węglowodanów zawierają pewną ilość białka, a także niewiele tłuszczów. Podobnie jak świeże owoce, suszone banany są zasobne w potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę mięśni szkieletowych. Zawierają również niewielką ilość sodu wspomagającego układ nerwowy.
Suszone banany
poprawiają samopoczucie. Dzięki obecnej w nich serotoninie działają uspokajająco i odprężająco, natomiast potas dodatkowo chroni przed apatią i znużeniem. Ponadto przegryzanie chipsów wpływa pozytywnie na proces myślenia i koncentrację, co jest szczególnie ważne dla osób uczących się i pracujących umysłowo. Zawarte w nich składniki łagodzą również objawy napięcia przedmiesiączkowego, a także bóle menstruacyjne.
Duża zawartość błonnika
reguluje pracę układu pokarmowego i poprawia perystaltykę jelit, jednak osoby pozostające na diecie odchudzającej nie powinny spożywać tego produktu w dużych ilościach ze względu na wysoką wartość energetyczną. Kaloryczność chipsów bananowych podnosi proces smażenia w
oleju kokosowym, któremu poddawane jest większość tych suszonych owoców.
Chipsy bananowe mogą stanowić doskonały dodatek do przygotowywanych w domu batoników wielozbożowych lub musli. Drobno pokruszone można wykorzystać również jako panierkę do mięs lub posypkę do deserów.
Autor: Ilona Andraka