Daktyle są owocami palm daktylowych rosnących w Afryce, Australii, Meksyku, Kalifornii. Daktyle i figi to jedne z pierwszych owoców uprawianych przez człowieka.
Suszone daktyle mogą być spożywane na surowo, jako przekąska, dodawane do deserów lub ciast np keksa. W krajach arabskich wykorzystywane do wyrobu „miodu daktylowego”, który zastępuje cukier do słodzenia kawy czy herbaty.
Daktyle mogą być używane do produkcji wina. Dzięki temu, że zawierają dużo cukrów prostych szybko fermentują i już po 2 tygodniach wino nadaje się do spożycia.
Są dość kaloryczne, dlatego nie polecamy spożywania ich w dużych ilościach. Jednak, jeśli mamy do wyboru niezdrowe ciastka i batony, to zawsze wybierajmy suszone owoce, które dostarczą nam niezbędne składniki odżywcze.
Suszone daktyle zawierają magnez, który uspokaja i usprawnia pracę serca. Dzięki zawartości wapnia łagodzą dolegliwości związane z menopauzą i osteoporozą.
Podobnie jak inne suszone owoce zawierają błonnik likwidujący zaparcia i obniżający poziom cholesterolu.
Występują w nich salicylany, składniki aspiryny, które zwalczają ból i zapalenia oraz hamują powstawanie zakrzepów.
Daktyle od zawsze były uważane za skuteczny afrodyzjak i dzięki temu, że rosną w ciepłych krajach arabskich mężczyzn uznawano za najlepszych kochanków.
Źródła:
E. Smak Daktyle i figi, Cukiernictwo i piekarstwo, grudzień 2005
W. Kolanowski, Święta z bakaliami, Przegląd gastronomiczny, kwiecień 2007
D. Czerwińska, Dieta z bakaliami, Przegląd gastronomiczny, styczeń 2004
Autor: Katarzyna Pawlak