Cebula to warzywo, które niejednokrotnie badano kątem korzystnego działania na organizm człowieka. Oto jej najważniejsze zalety:
- Cebula jest świetnym źródłem witaminy C, błonnika oraz kwasu foliowego.
- Spożywanie cebuli podnosi poziom HDL – „dobrego cholesterolu”, co za tym idzie poprawia profil lipidowy krwi, najmocniejsze działanie wykazuje ostra w smaku cebula surowa.
- Zmniejsza krzepliwość krwi i rozpuszcza zakrzepy, przez co może być stosowana w prewencji choroby wieńcowej, pomaga zapobiegać zawałom serca i udarom mózgu.
- Istnieją przypuszczenia, że obecne w cebuli związki siarki powodują hamowanie rozwoju nowotworów.
- Zawiera składniki obniżające ciśnienie krwi.
- Dowiedziono, że spożywanie cebuli obniża poziom cukru we krwi.
- Jest jedną z roślin o najbardziej przeciwbakteryjnym działaniu.
- Pobudza wydzielanie śluzu w drogach oddechowych pomagając walczyć z infekcjami.
- Istnieją doniesienia, że warzywo to wpływa również na zmniejszenie ryzyka występowania osteoporozy.
Dlatego warto dodawać cebulę do posiłków w różnej formie: surową, ugotowaną, w postaci zup kremów, pieczoną, a od czasu do czasu smażoną.