Pomidory są jednymi z najczęściej spożywanych warzyw w Polsce, szczególnie w okresie letnim gdy ich cena jest przystępna. Słyną z tego, że zawierają najwięcej spośród warzyw i owoców
likopenu – karotenoidu zmniejszającego ryzyko raka szyjki macicy, prostaty, pęcherza moczowego i trzustki. Ponadto zawierają liczne kwasy organiczne i składniki mineralne. Wśród makroelementów wyróżnić można potas, który chroni przed nadciśnieniem tętniczym, magnez – niezbędny podczas wysiłku fizycznego, a także fosfor i żelazo. Zawiera również liczne mikroelementy takie jak konieczny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy jod, wzmacniający szkliwo i kości fluor, oraz cynk wzmacniający włosy i paznokcie.
Pomidory bogate są w witaminy. Najwięcej jest witaminy C, która nie tylko zwiększa odporność organizmu, ale także jest bardzo ważnym antyoksydantem zapobiegającym nowotworom. Może również pozytywnie wpływać na stan skóry oraz regulować poziom cholesterolu we krwi. Pomidory zawierają również witaminy z grupy B oraz w mniejszych ilościach witaminy H, E i K.
Spożywanie pomidorów wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego dzięki pektynom – jednej z frakcji błonnika. Niska zawartość kalorii oraz korzystny indeks glikemiczny sprawiają, że pomidory mogą bez obaw jeść osoby będące
na diecie odchudzającej oraz diabetycy. Uważa się, że regularne spożywanie pomidorów chroni przed zapaleniem wyrostka robaczkowego.
Duża zawartość wody (około 95%) sprawia, że pomidor to warzywo lekkostrawne i orzeźwiające. Dzięki temu doskonale nadaje się do sałatek, a sok pomidorowy jest jednym z ulubionych soków warzywnych wielu osób. Pomidory wykorzystywane są również do wszelkiego rodzaju sosów, zup i kanapek. Dodane do potraw mięsnych
ułatwiają przyswajanie żelaza chroniąc przed anemią.
Pomidor jest warzywem, które pozytywnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale także na urodę. Obecny w nich beta–karoten podobnie jak cynk wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Dzięki witaminie C skóra staje się sprężysta i jędrna, a przeciwutleniacze
powodują odnowę komórek i opóźniają starzenie. Dodatkowo pomidory wykorzystywane są do produkcji wielu kosmetyków oraz środków pielęgnacyjnych do skóry.
Źródła:
K. Świetlikowska: Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, SGGW
E. Mindell: Żywność jako lekarstwo,Wiedza i Życie, Warszawa, 1997
Autor: Ilona Andraka
Polecamy dietetyczne przepisy: