Młode buraczki razem ze świeżymi listkami nieodłącznie kojarzą się z wiosennym chłodnikiem. Botwinka nie tylko doskonale smakuje, ale także dostarcza wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest niskokaloryczna i doskonała dla osób dbających o linię. Bulwy zawierają witaminy: B1, B2 i PP oraz kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej płodu, dlatego nie powinny o niej zapominać kobiety starające się o dziecko. Zawierają również betainę, barwnik nadający buraczkom charakterystyczny kolor, która wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza regenerację wątroby. Liście buraków obfitują też w witaminę A i C.
Botwina zawiera białka, tłuszcze i węglowodany. Dostarcza licznych składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość żelaza powinny ją jadać osoby cierpiące na anemię oraz kobiety tracące duże ilości krwi w okresie menstruacji. Obecne w buraczkach wapń i magnez pozytywnie wpływają na kości i mięśnie, a także uczestniczą w wielu procesach w organizmie. Zawartość sodu i potasu pomaga regulować gospodarkę wodno-elektrolitową oraz umożliwia prawidłowe przekazywanie impulsów przez układ nerwowy. Ponadto botwinka dostarcza pewnych ilości kobaltu i fosforu.
Młode buraczki są cennym źródłem błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit, zapobiega on zaparciom i przyspiesza usuwanie z organizmu cholesterolu. Zawierają również antocyjany – związki pełniące funkcję antyutleniaczy, które zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i zapobiegają procesom starzenia się komórek. Dzięki właściwościom zasadotwórczym botwina neutralizuje nadmiar kwasów w organizmie.
Najnowsze badania potwierdzają skuteczność soku z buraków przy obniżaniu ciśnienia krwi. Botwinka oczyszcza również organizm wspierając pracę wątroby i nerek. Jest też sprzymierzeńcem płodności. Osobom nadpobudliwym pomoże ukoić nerwy, natomiast u niejadków spowoduje poprawę apetytu. Ze względu na dużą ilość szczawianów nie powinny jej jadać osoby cierpiące na kamicę nerkową. Szczawiany niestety mogą również powodować niedobory wapnia w organizmie, dlatego warto botwinę łączyć z produktami mlecznymi bogatymi w wapń.
Autor: Ilona Andraka
Polecamy dietetyczne przepisy: