Brukselka należy do roślin kapustnych. Jest to roślina dwuletnia. Jadalne są małe główki ułożone spiralnie wokół pędu głównego.
Brukselka zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej i smakowej. W części jadalnej zawiera około 5% białka, 9% węglowodanów, bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu, sporo witamin z grupy B, a spośród związków mineralnych na uwagę zasługują zwłaszcza wapń, fosfor i żelazo. Jest źródłem rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi.
Tak jak większość roślin z rodziny krzyżowych, brukselka pomaga ochronić organizm przed nowotworami płuc, przełyku, odbytu czy pęcherza moczowego. Badania wykazały, że w krajach, w których spożycie roślin zielonych jest na wysokim poziomie stwierdzono niższy wskaźnik zachorowalności na nowotwory. Dodatkowo rośliny te wykazują pozytywne działanie w leczeniu polipów jelita grubego. Takie prozdrowotne działanie brukselki zawdzięczamy zawartym w niej substancjom, takim jak chlorofil, indole, dithiolthiony, karotenoidy, glukozynolaty.
Pomimo wielu pozytywnych cech i dobrego wpływu na nasz organizm, osoby z tendencją do wzdęć powinny kontrolować spożycie brukselki, gdyż ma ona działanie gazotwórcze.
Brukselka stanowi dobry surowiec zarówno do spożycia bezpośredniego w postaci gotowanej jak i dla przemysłu. Nie jest warzywem, które dobrze znosi transport i przechowywanie, a ponadto jest produktem sezonowym w związku z tym, aby była dostępna przez cały rok w przemyśle spożywczym stosuje się utrwalanie tego warzywa poprzez zamrażanie, także w postaci mieszanek warzywnych do zup. Głębokie zamrażanie zapewnia świeżość brukselki. Proces ten jest przeprowadzany w szybkim tempie, zaraz po zbiorze. Dzięki temu bardzo często produkt mrożony zachowuje dużo więcej witamin i wartości odżywczych niż ten świeży dostępny na straganie.
Różnorodność warzywnych mieszanek mrożonych z dodatkiem brukselki urozmaici repertuar naszych zup, ale także wzbogaci smak mięs, drobiu, ryb oraz sałatek.
Źródła:
Apteka Żywności, J. Carper, Vesper, 2008
Towaroznawstwo. Produkty spożywcze, A. Lepka, PWE, 1995
Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, K. Świetlikowska, wyd. SGGW, 2008
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, J. Gawęcki, PWN, 2010.
Autor: Katarzyna Cymmer