Ogórek zielony jest warzywem należącym do dyniowatych pochodzącym z Indii. Jego uprawa w Polsce zaczęła się już w X wieku. Warzywo to cechuje się małą zawartością suchej masy (białka, tłuszczu, węglowodanów), zaś większą ilością wody i składników mineralnych. Należą do nich głównie potas, fosfor i wapń, którego zawiera więcej niż pomidor czy ziemniaki, a także witaminy z grupy B (głównie B1, B3, B6, B12). Ogórka pochodzącego z biologicznych upraw można spożywać ze skórką, która jest bogata w substancje odżywcze.
Ogórek jest bardzo mało kaloryczny – dwa średnie ogórki ważące ok. 400g, to tylko 50kcal. Ponadto pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu - działa moczopędnie, więc jest warzywem godnym uwagi dla osób odchudzających się, będących na diecie.
Dużym atutem jest możliwość spożywania ogórka w różnych porach roku i w różnych postaciach, szczególnie
kwaszonych. W tej formie jest naszym warzywem narodowym. Bardzo polecane jest spożywanie
ogórków kiszonych, ze względu na ich dużą wartość dietetyczną i zdrowotną. Zawierają bowiem probiotyki, które wpływają korzystnie na pracę jelit, hamują rozwój bakterii gnilnych i wzmacniają odporność. Ponadto podczas fermentacji powstaje witamina C, której w kiszonych ogórkach jest znacznie więcej niż w świeżych.
Ogórek ma właściwości orzeźwiające, gasi pragnienie, pachnie zachęcająco i równie dobrze smakuje. Świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek, surówek i sałatek. Można spożywać go również w postaci przetworów i gotowany. Odkryto w nim substancje działające podobnie jak insulina – obniżające cukier we krwi, a więc jest wskazany dla osób cierpiących na cukrzycę.
Powszechny jest pogląd, że nie należy spożywać ogórka w połączeniu z innymi warzywami bogatymi w witaminę C, np. pomidorem i papryką. A to za sprawą tego, że ogórek zawiera enzym askorbinazę, rozkładający tę witaminę. Jednak, jeżeli w naszej diecie nie brakuje warzyw i owoców, nie musimy się tym bardzo przejmować.
Dzięki swoim właściwościom regeneracyjnym ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, m.in. ze względu na działanie przeciwzmarszczkowe, odtruwające i rozjaśniające. Sok ze świeżych ogórków doskonale oczyszcza skórę, również nadwrażliwą.
Źródła:
K. Świetlikowska: Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, SGGW, Warszawa, 2008
Autor: Małgorzata Kabat