Jest to najmłodsza odmiana selera. Dawniej uważany był za roślinę magiczną, a dla mężczyzn był naturalnym afrodyzjakiem. Obecnie w Hollywood uważany jest za „warzywo gwiazd” i stanowi niezbędny składnik wszelkich diet odchudzających. Amerykańskie gwiazdy jedzą go na przekąskę pokrojonego w słupki, przez co nie traci cennych witamin, jak też w postaci soków. Taki napój w połączeniu z marchwią czy jabłkiem, wyciśnięty w sokowirówce i wypity z samego rana jest eliksirem młodości dodającym sił witalnych i urody.
Seler zawiera ponad 86 cennych substancji mineralnych i witamin. Na szczególną uwagę zasługuje duża zawartość witaminy C, która dwukrotnie przewyższa jej ilość w owocach cytrusowych. Jest spokrewniony z pietruszką, a warzywa te królują jeśli chodzi o tę witaminę. Występuje w nim również kompleks witamin z grupy B. Ponadto zawiera dużo fosforu – budulca kości i zębów. Na podkreślenie zasługuje również duża ilość potasu, magnezu i wapnia. Już za czasów Hipokratesa używany był jako środek kojący nerwy. Obecnie wiemy, że odpowiadają za to olejki eteryczne mające działanie uspokajające. Dawniej w Chinach seler naciowy wykorzystywano do redukcji wysokiego ciśnienia krwi. Seler wykazuje działanie moczopędne, więc polecany jest szczególnie osobom z kamicą nerkową.
Jeśli się odchudzasz koniecznie wprowadź to warzywo do swojego jadłospisu. Jest niskokaloryczny i posiada niski indeks glikemiczny. 9 łodyżek selera to zaledwie 50kcal! Pobudza przemianę materii i pracę jelit. Redukuje niestrawności i wzdęcia. Uwaga! U niektórych osób może pobudzać również apetyt.
Źródła:
K. Świetlikowska: Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, SGGW, Warszawa, 2008
Autor: Małgorzata Kabat
Polecamy dietetyczne przepisy: