Dieta obfitująca w żywność wysoko przetworzoną, nieregularne posiłki, jedzenie w biegu, częste wizyty w barach Fast-food, sięganie po białe pieczywo, słodycze, zbyt rzadkie spożywanie warzyw i owoców. Niejednokrotnie tak wygląda dieta dzisiejszego społeczeństwa. Skutek? Problemy z układem pokarmowym, w tym częste problematyczne zaparcia.
Błędy dietetyczne powodem zaparć
Zbyt mała konsumpcja warzyw, owoców, ciemnego pieczywa, pełnoziarnistych makaronów, nasion, orzechów, roślin strączkowych zubaża dietę w
błonnik pokarmowy. Błonnik działa jak miotełka sprzątająca jelita, gdy go zabraknie, powstaje nieprzyjemny problem. Jeżeli pijemy zbyt
małe ilości wody problem nasila się. Niewielka konsumpcja
produktów fermentowanych powoduje zanikanie dobroczynnej flory bakteryjnej jelit, a obecność jej niezbędna jest do prawidłowej ich pracy.
Nie tylko dieta powoduje ten problem
Nasze jelita do prawidłowej pracy wymagają mechanicznego wspomagania, słowem, aby dobrze funkcjonowały potrzebują naszej aktywności fizycznej. Gdy
cały dzień spędzamy w jednej pozycji na krześle, brak bodźców mechanicznych nie pozwala na prawidłowe transportowanie treści pokarmowej przez jelita. Specjaliści twierdzą również, że na problemy z zaparciami wpływa nieprawidłowa pozycja podczas wypróżniania, gdyż w przeciwieństwie do pozycji kucznej (w kucki), podczas korzystania z muszli klozetowej brak jest nacisku kolan na brzuch. Problem nasila się również gdy zbyt często długo
wstrzymujemy się z pójściem do toalety.
Jak pokonać istniejący problem
Przede wszystkim należy
zwiększyć ilości wypijanych płynów oraz spożycie błonnika pokarmowego. Zanim sięgniemy po jego suplementy, lepiej przyjrzeć się swojej
diecie. Zamiana pieczywa jasnego na ciemne, częstsze spożywanie grubych kasz, makaronów z pełnego ziarna, codzienne jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców, które w sumie powinny ważyć minimum pół kilograma powinno zdziałać cuda. Jeżeli jednak uprzemy się na tabletki błonnika pamiętajmy o popijaniu ich dużą ilością wody, gdyż w innym przypadku skutek może być odwrotny. O ile na rodzaj toalet wpływu nie mamy, to
zwiększenie aktywności fizycznej jest jak najbardziej realne i może okazać się bardzo pomocne.
-
Jedzmy regularne posiłki, nie zapominajmy o wypijaniu dużej ilości płynów.
-
Zamiana zwyczajowego śniadania na porcję płatków owsianych, pszennych lub żytnich na mleku lub wodzie poprawi pracę jelit w krótkim czasie.
-
Dodawanie do posiłków otrąb, którymi można posypać kanapkę, jogurt, sałatkę zwiększy spożycie błonnika.
-
Jeżeli problem jest większy pomocna może okazać się suszona śliwka zalana wrzątkiem. Po wystudzeniu wypijmy napój przed śniadaniem. Jeżeli nie mamy naparu ze śliwek chłodna woda lub woda z cytryną wypita przed śniadaniem również przyniesie pozytywny efekt.
-
Włączmy do diety surowe owoce, nie obierajmy ich ze skórki, wybierajmy te z jadalnymi pestkami: maliny, jeżymy, agrest.
-
Zacznijmy ćwiczyć! Szczególnie pomocne są ćwiczenia mięśni brzucha.
-
Rzućmy palenie, dym papierosowy upośledza pracę jelit i tym samym sprzyja zaparciom.
-
Unikajmy kakao, czekolady, kisieli, czerwonego wina, białego pieczywa, słodyczy.
Jeżeli problem trwa zbyt długo
Warto zdawać sobie sprawę, że długotrwałe zaparcia mogą być wywołane nieprawidłowościami w kształcie anatomicznym jelita grubego. W takim przypadku konieczna jest
wizyta u lekarza.