Zawarte w papryce liczne związki fitochemiczne wykazują działanie przeciwzapalne, a duża zawartość witaminy C podnosi odporność. Imbir to źródło substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym.
Składniki i sposób przygotowania
Składniki:
- 3 małe cebule (170g)
- 1 papryka czerwona (180g)
- 1 łyżka masła (7g)
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- szczypta imbiru
- sól lub magi do smaku
- pół kromki chleba pełnoziarnistego
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle na małym ogniu (można nieco podlać wodą). Całość przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i zalewamy wodą tak żeby lekko zakryła warzywa. Gotujemy aż warzywa zmiękną, doprawiamy słodką papryką i imbirem. Lekko solimy lub dodajemy magi, miksujemy. Serwujemy z chlebem.
Zaprezentowana porcja zupy łącznie z bułką zawiera 200 kcal, czyli 4 wymienniki 50 kcal.
Lubisz imbir? Podoba Ci się nasz przepis? - zamów
dietę rozgrzewającą.
14 dni ze zdrowym żywieniem!