Moja córeczka ma skazę białkową stąd moje pytanie: ile białka jest w białku i
czy w żółtku też się znajduje. Czy może jeść żółtko? Co może spożywać
jak ma skazę białkową. W czym jest najwięcej białka, czy pieczywo też
zalicza się do produktów zawierających białko?
Anna
Skaza białkowa może się różnie objawiać, więc u jednych konieczne będzie wyeliminowanie pewnych produktów, a u innych nie. Przede wszystkim z diety zarówno dziecka jak i matki karmiącej zwykle należy wykluczyć: mleko i produkty mleczne, białko jaja, śmietanę, sery białe i żółte, ryby. Ważna jest stała obserwacja dziecka i sprawdzanie, po jakich produktach występują u niego problemy skórne, a po jakich nie. Produktami, które równie często powodują uczulenia są: orzechy, czekolada, miód, owoce cytrusowe, truskawki. Można natomiast spożywać: mięso drobiowe, królicze, pieczywo, marchew, ziemniaki, kalafior, brokuły, makaron, ryż, kasze oraz żółtko jaj. Należy mieć jednak na uwadze, że reakcje na alergen powodujący tzw. skazę białkową są sprawą indywidualną, dlatego też wprowadzanie produktów warto uzgodnić z pediatrą.
dietetyk: Karolina Jaworska