Jaką dietę zastosować w przypadku przewlekłego nieżytu żołądka, problemów ze zgagą i jednocześnie kamicą szczawianowo-wapniową. W leczeniu stosowane są inhibitory pompy protonowej.
Andrzej
W takim przypadku powinna być stosowana
dieta lekkostrawna, z ograniczeniem produktów drażniących takich jak kawa, mocna herbata, ocet, potrawy i produkty bardzo kwaśne (cytrusy, kiszonki), pikantne potrawy, ostre przyprawy (czarny pieprz, chili, goździki, gałka muszkatołowa, curry, gorczyca, chrzan, musztarda). Ostre przyprawy można zastępować majerankiem, bazylią, rozmarynem lub lubczykiem.
Dobrze tolerowane będą pieczywo typu Graham, białe pieczywo, drobne kasze, ryż, mleko (do 2% tłuszczu), kefiry, jogurty, białe sery (chude i półtłuste), serki homogenizowane, jaja, chude mięsa (kurczak, indyk - bez skór), ryby, masło, margaryny kubkowe.
Do diety należy wprowadzić większe ilości lekkostrawnych warzyw (młoda cukinia, dynia, gotowany kalafior, marchew, pomidor i ogórek bez skórki) i owoców (dojrzałe, bez pestek i skórek), które pomogą zmniejszyć zakwaszenie organizmu i dostarczą odpowiednie ilości witamin, w tym niezbędnej witaminy C. Tu jednak przestrzegam przed suplementacją tą witaminą, gdyż może się ona przyczynić do zwiększenia problemów z kamicą.
Chude mięso należy jeść z umiarem, zaś tłuste mięsa warto wyeliminować. Tłuszcze zwierzęce (smalec, słonina) należy zastąpić roślinnymi, np olejem rzepakowym.
Warto ograniczać używanie soli i unikać pokarmów mocno dosalanych. Należy zrezygnować również z czekolady, mięty i wszystkich napojów gazowanych.
Unikanie alkoholu jest istotne ze względu na zażywane leki, problemy z żołądkiem oraz zgagę. Ważne jest ewentualne zaprzestanie palenia. Należy jeść w spokoju. W przypadku nadwagi należy zredukować masę ciała do prawidłowych wartości.
Istotne ze względu na odciążenie przewodu pokarmowego jest jedzenie częściej, a mniej. Należy zadbać o odpowiednią ilość płynów (2-3 litry) wypijaną pomiędzy posiłkami, częstymi, lecz małymi łykami.
Ze względu na kamicę ważne jest wprowadzenie produktów bogatych w wapń, czyli produktów mlecznych, szczególnie mlecznych produktów fermentowanych. Stosowane leki zwiększają zapotrzebowanie na witaminę B12, która również może być dostarczona z produktami mlecznymi.
Ważne jest tez wprowadzenie produktów bogatych w magnez (kasza gryczana, pieczywo typu graham, pestki dyni, słonecznika, zaś eliminacja produktów bogatych w szczawiany (buraki, botwina, szpinak, rabarbar).
Ze względu ma stan żołądka i możliwość zakażenia ważne jest dokładne mycie wszystkich produktów, unikanie surowego mięsa (tatar, wędzone na zimno ryby), serów pleśniowych i produktów z niepewnego źródła.
Unikanie ciasnych spodni i pasków, spanie z lekko uniesioną głową i unikanie leżenia po posiłku będzie pomocne w przypadku zgagi.
Na proces gojenia się żołądka pozytywnie może zadziałać dodatek do diety mielonego siemienia lnianego.
dietetyk: Karolina Jaworska