Okazało się, że mój mąż ma zbyt wysoki poziom cholesterolu. Lekarz zalecił mu zastosowanie odpowiedniej diety. Co mąż powinien wykluczyć, a co dodać
do diety, aby poziom cholesterolu we krwi wrócił do normy?
Krystyna
Źródłem cholesterolu w diecie są tłuszcze zwierzęce, w związku z czym mąż powinien mocno ograniczyć produkty takie jak smalec, masło, majonez, jaja oraz tłuste mięsne takie jak wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, tatar, parówki, kiełbasy, konserwy oraz pasztety, ale także wyroby cukiernicze, w których znajdziemy tak zwane tłuszcze trans, niekorzystnie wpływające na profil lipidowy. Dodatkowo należy zwiększyć spożycie substancji obniżających poziom cholesterolu we krwi. Te substancje to błonnik pokarmowy zawarty przede wszystkim w grubych kaszach, pełnoziarnistym pieczywie, ziarnach owsa i jęczmienia, roślinach strączkowych oraz warzywach i owocach również tych suszonych. Do diety warto włączyć nienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdziemy w olejach roślinnych, margarynach kubkowych, rybach, pestkach słonecznika i dyni oraz orzechach włoskich. Długotrwałe wysokie spożycie cholesterolu z dietą jest bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia, ponieważ może powodować miażdżycę, a w konsekwencji zawał serca, czy udar mózgu, dlatego w wypadku Pani męża niezbędne jest dbanie o zdrową dietę i systematyczne kontrolowanie stężenia cholesterolu we krwi.
dietetyk: Karolina Jaworska