Sekrety Diety - Kefir na śniadanie

Pytanie do dietetyka

Sekrety Diety > Czytelnia > Pytanie do dietetyka > Kefir na śniadanie

USŁUGA NIEAKTYWNA

UWAGA! Obecnie diety internetowe nie są obsługiwane

Działalność poradni ogranicza się do prowadzenia szkoleń, pisania tekstów eksperckich, prowadzenia edukacji żywieniowej w kierunku diet wegetariańskich i wegańskich. Założycielkę poradni można odnaleźć w internecie oraz mediach społecznościowych pod nazwą yogahome.pl

Kefir na śniadanie

 
Mam 175 cm wzrostu zawsze ważyłam 63-65kg. Odkąd pamiętam jem 2 posiłki dziennie śniadanie między 10-13 i obiadokolację 17-19. Niestety odkąd poznałam chłopaka przytyłam do 74kg. Co wieczór przynosił słodycze, pizze, cole. Postanowiłam schudnąć. Na śniadanie piłam 2 kefiry i jadłam normalną obiadokolację. Pytanie brzmi czy jak zacznę jeść normalne śniadanie to nie utyję?


Ida


 
Pani Ido,

Dieta odchudzająca, o której Pani pisze jest dość specyficzna. Jest stosowanie pomogło Pani schudnąć, jednak biorąc pod uwagę ogólna kondycję organizmu, dwa posiłki dziennie, dość późne śniadanie i ciężki żywieniowo koniec dnia, jeden posiłek niepełnowartościowy, składający się codziennie z tego samego produktu, nie jest dobrym modelem żywieniowym.

Odchudzanie polega na wypracowaniu umiarkowanego deficytu energetycznego, czyli na jedzeniu nieco mniejszych ilości energii niż potrzebuje tego w danych warunkach organizm. Jeżeli udało się Pani schudnąć to niewątpliwie ten deficyt został osiągnięty. Chcę powiedzieć, że kwestia chudnięcia nie jest związana bezpośrednio z wybraniem kefiru na śniadanie lecz ograniczeniu kalorii. Cechą zdrowych modeli żywieniowych jest urozmaicenie. Chociaż kefir jest bardzo wartościowym produktem, godnym polecenia i odpowiednim do wykorzystania w dietach odchudzających to codzienne opieranie 1 z 2 posiłków tylko na nim może prowadzić do niedoborów (np witaminy C, której obawiam się w posiłku obiadokolacyjnym może nie wystarczyć do wypracowania dziennego zapotrzebowania).

Pani Ido, nie mogę oprzeć się chęci odniesienia się do całości Pani jadłospisu i nie próbować namówić Pani na docelowe modyfikacje w jadłospisie. Jeżeli przez większość życia jadała Pani 2 posiłki, może w pierwszym kroku udałoby się dorzucić gdzieś jeszcze jeden (docelowo 5 posiłków uważany jest za jeden z najlepszych standardów). Jednak tu warto dodać, że zależy nam na utrzymaniu zmniejszonej wagi, więc dodatkowy posiłek powinien łączyć się ze zmniejszeniem porcji pozostałych.
Z tego co zrozumiałam wzrost masy nastąpił po wprowadzeniu do diety niekontrolowanych i mało wartościowych posiłków na noc, więc większym czynnikiem wpływającym na ponowny wzrost masy będzie miało trzymanie się z daleka od żywności "śmieciowej".
Podczas wychodzenia z diety ważne jest żeby stopniowo zwiększać ilość kalorii i obserwować zachowanie masy ciała. Trzymać się zasad zdrowego żywienia, jadać urozmaicone posiłki opierające się na produktach z różnych grup produktów spożywczych z tak zwanej piramidy żywieniowej , dbać o odpowiednie ilości warzyw i owoców, sięgać po produkty pełnoziarniste, chudy nabiał i mięsa, dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, unikać używek i wprowadzić do stylu życia regularne ćwiczenia.

dietetyk: Karolina Jaworska


Potrzebujesz skutecznej diety?

Odpowiedzi na pytania internautów




Dieta Truskawkowa Kalkulator Niedoborów Pokarmowych
Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
poradnia@sekretydiety.pl
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik