Chciałabym zastosować ocet jabłkowy w odchudzaniu, a właściwie na lepsze sampoczucie jak i na zmniejszenie apetytu, jednakże spotkałam się z opiniami iż może on nie pomóc a zaszkodzić zdrowiu. Sama już nie wiem, w które opinie mam wierzyć? Liczę na Pani wiedzę w tej dziedzinie i poradę.
Sylwia
Chociaż istnieją pewne badania wskazujące, że ocet jabłkowy może nieco zmniejszać glikemię poposiłkową, co jest przydatne podczas diety odchudzającej, nie można stawiać na to, że będzie on motorem naszej diety. Warto postawić na zdrowe żywienie, obfitujące w warzywa, chude mięso i nabiał, do diety wprowadzić ciemne pieczywo, pić dużo wody, zwiększyć aktywność fizyczną. Na 100% takie rozwiązanie przyniesie dużo większe korzyści niż sięganie po wspomagacze. Ocet jabłkowy proszę traktować jako sporadycznie pojawiający się dodatek do lekkich, ziołowych sosów sałatkowych. Np. łyżka octu, łyżka musztardy miodowej, łyżka oliwy z oliwek, zioła prowansalskie.
dietetyk: Karolina Jaworska