Witam! Mam do Pani pytanie. Dwa lata temu schudłam 20kg i zmieniłam moje nawyki żywieniowe tak, że udało mi się utrzymać wagę. Ale nurtuje mnie od zawsze zagadnienie czy powinnam jeść pieczywo, jeśli tak, to jakie? Czy lepiej wybrać chrupkie pieczywo lub wafle ryżowe? I czy można jeść orzechy i pestki dyni- czy są pomocne w odchudzaniu. Jeszcze 1 pytanie- jakie jogurty są najlepsze dla osób na diecie?
Angela
Pani Angelo, aby nasze codzienne pożywienie dostarczało do organizmu wszystkie niezbędne składniki mineralne i witaminy, w ciągu doby należy spożywać produkty z możliwie wszystkich grup produktów żywnościowych, w tym również produkty zbożowe w postaci pieczywa. Proponuję wybierać pieczywo ciemne, razowe. Zawarta w nim skrobia dostarcza energii mięśniom, a błonnik reguluje pracę jelit. Nie zalecam w stu procentach zastępowania „zwykłego” pieczywa pieczywem chrupkim czy waflami ryżowymi. Z racji tego, że są one mało sycące, często spożywa się tego rodzaju produktów w znacznych ilościach, podnosząc wartość energetyczną naszej codziennej racji pokarmowej. Proponuję, aby spożywać je w formie przekąski (1,2 kromki pieczywa chrupkiego) np. do jogurtu naturalnego. Należy unikać wszelkiego typu jogurtów owocowych, które są dosładzane. Jeśli chodzi natomiast o orzechy i pestki dyni, to są to produkty bardzo kaloryczne a jednocześnie wnoszące do naszej diety cenną wartość odżywczą. Zalecam, aby nie spożywać ich więcej niż porcję dziennie, tj. ok. 30g.
dietetyk: Karolina Jaworska