Czy stosowanie diety owsiankowej jednodniowej raz w tygodniu jest zdrowe? Nie zaburza metabolizmu? Chodzi o oczyszczenie organizmu po całym tygodniu.
Ewa
Pani Ewo,
Płatki owsiane to bardzo wartościowy produkt. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, cynku, miedzi i żelaza, wpływają na wyrównanie poziomu cholesterolu i cukru we krwi, przeciwdziałają miażdżycy, hemoroidom, czy uchyłkom.
Sam błonnik rzeczywiście ma właściwości oczyszczające i neutralizuje substancje toksyczne. Jednak dużo lepszym pomysłem na wykorzystanie właściwości owsa jest włączenie płatków lub otrębów owsianych na stałe do naszej diety. Możemy na przykład wprowadzić codziennie na śniadanie porcję owsianki z owocami, orzechami, pestkami i jogurtem, posypywać kanapki owsianymi otrębami lub dodawać je do zapiekanek czy omletów.
Żadna monodieta, czyli rodzaj żywienie opierający się na jednym produkcie lub jednej grupie produktów nie jest godny polecenia. Co prawda jeden dzień zwykle nie przyczynia się do większego spustoszenie w zdrowym organizmie, ale nie jest to zachowanie, które działa korzystnie na nasze zdrowie. Już nawet jednodniowe zaprzestanie dostarczania całego wachlarza składników odżywczych, czyli w przypadku diety owsiankowej: białka, tłuszczów, szeregu witamin i składników mineralnych, może przyczynić się do wysuszenie skóry, pękania kącików ust, może pogorszyć samopoczucie, czy zmniejszyć naszą naturalną odporność.
Nasze ciała nie lubią rewolucji, drastyczne zmiany posiłków potrafią przyczynić się do powstania zaparć lub biegunek. Zmiany na naszym talerzu lepiej wprowadzać drogą ewolucji, czyli doszlifowywać nasze nawyki by dążyły do ideału każdego dnia, konsekwentnie, ale stopniowo, by organizm miał czas się przyzwyczaić. A wszystkie monodiety polecam omijać szerokim łukiem.
dietetyk: Karolina Jaworska