Co mogę robić, żeby nie mieć wzdęć?
Kasia
W celu uniknięcia problemów trawiennych, w tym wzdęć, zaleca się spożywanie 5-6 niezbyt obfitych posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach bez przejadania się. Posiłek należy jeść bez pośpiechu, w spokoju, unikając "połykania powietrza" przy jedzeniu. Do produktów wzdymających, których spożycie, w takich przypadkach, należy ograniczać, należą przede wszystkim: kapusta, kalafior, szpinak, brokuły, brukselka, cebula, rośliny strączkowe takie jak: fasola, groch, soczewica oraz produkty z dużą zawartością fruktozy, np. gruszki czy jabłka. Zalecam jedzenie warzyw blanszowanych i gotowanych na parze. Z napojów należy wybierać: herbatę, kawę zbożową, kawę naturalną - jeśli nie ma przeciwwskazań, soki owocowe i warzywne, herbaty ziołowe, wywar z mięty czy kopru włoskiego oraz wodę mineralną niegazowaną, eliminując jednocześnie wszelkie napoje gazowane, które w większych ilościach powodują ból brzucha z uczuciem przepełnienia po spożyciu oraz wzdęcia.
dietetyk: Karolina Jaworska