Na czym polega i czy jest konieczna kontrola dietetyka podczas procesu odchudzania?
Wiola
Zarówno przybieranie jak i tracenie na wadze jest procesem długotrwałym i skomplikowanym.
Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości składników pokarmowych zapewnia zachowanie
zdrowia i dobrej kondycji fizycznej i psychicznej przed długi czas. Zła dieta może doprowadzić
do bardzo wielu chorób tj. cukrzyca typu II, miażdżyca, podagra i inne, które w
dzisiejszych czasach są coraz większym problemem. Rolą dietetyka jest dostosowanie optymalnego
żywienia do wieku, aktywności fizycznej, stanu zdrowia, rodzaju wykonywanej pracy oraz oczekiwań
pacjenta. Kontakt z dietetykiem podczas stosowania diety odchudzającej zapewni nam długotrwały
efekt, w przeciwieństwie do różnorodnych preparatów i diet odchudzających ogólnie dostępnych
na naszym rynku. Podczas diety ograniczenie spożywania produktów, pod okiem dietetyka, nie wpłynie
negatywnie na stan naszego zdrowia czy samopoczucia, a wręcz przeciwnie. Dietetyk przeprowadzi wywiad,
na podstawie którego określi ilość poszczególnych składników pokarmowych w diecie tj. tłuszcze,
białka i węglowodany, a także witaminy, składni mineralne czy wody oraz zleci ewentualnie potrzebne badania. Na podstawie tych wszystkich danych utworzy jadłospis zgodnie z preferencjami pokarmowymi
oraz finansowymi chcącego schudnąć pacjenta. Efekty pracy w postaci m.in. lepszego samopoczucia,
kondycji psychicznej i fizycznej czy stanu naszej skóry może zaowocować zmianą nawyków
żywieniowych na stałe i pozwoli cieszyć się życiem przez długie lata. Większość osób z nadwagą
oczekuje szybkich efektów w procesie odchudzania, przez co próbuje rygorystycznych diet, a gdy nie
dają szybkich rezultatów rezygnują rozregulowując w ten sposób swój organizm. Jak widać kontrola
dietetyka w jakiejkolwiek diecie jest jak najbardziej wskazana i aby utrzymać jej efekty nie należy się
spieszyć.
dietetyk: Karolina Jaworska