Obecnie mam 33 lata ( 180cm oraz 81kg wagi) i od 15 lat choruje na lekką leukopenię oraz 2 lata temu podwyższył mi się poziom kwasu moczowego, ale po dłuższym braniu tabletek udało mi się doprowadzić go do normy. Prowadzę zdrowy tryb życia nie pale, nie pije kawy, jedynie czasami wypije drinka wraz ze znajomymi oraz lubię sporty siłowe. Mam w domu ławeczkę do ćwiczeń oraz parę innych przyrządów i tu zaczyna się mój problem, bo chciałbym zacząć używać jakieś preparaty lub odżywki na regenerację oraz na lekki przyrost masy mięśniowej, ale boje się żeby nie zaszkodzić moim chorobom. Myślałem o odzywkach białkowych, hmb, l- arginina oraz jakiś aminokwasach. Proszę o pomoc w moim problemie, bo sam już nie wiem co mam robić. A może Państwo znacie jakieś odpowiednie produkty dla mnie? Pytałem się lekarza rodzinnego, ale ten sam nie wiedział czy mogę je używać czy nie, jedynie co mi powiedział, że białko może mi zaszkodzić.
Marek
Proszę rozsądnie podejść do zwiększenia ilości białka w diecie,
zalecam by jego ilość nie przekraczała zbyt mocno ilości 1,2g
białka/kg masy ciała na dobę, co w Pana przypadku wynosi 97,2g białka/dobę.
Brak jest pewnych dowodów na to, aby zwiększona zawartość białka w
diecie przyczyniała się do takiego zjawiska, jakim jest hiperurykemia
(podwyższony poziom kwasu moczowego w organizmie). Zalecam, aby
białko pochodziło z naturalnych produktów będących źródłem białka,
gdyż poprawnie zbilansowana dieta powinna zapewnić odpowiednią podaż
tego składnika w postaci pożywienia: mleka i produktów mlecznych,
białka jaja, chudego mięsa, drobiu. Jeśli jednak zdecyduje się Pan
stosować odżywki to radziłabym, aby wybierał Pan preparaty, które
pochodzą z pewnego źródła, nie są zanieczyszczone i są dobrej jakości.
Z uwagi na fakt, iż w przeszłości miał Pan podwyższony poziom kwasu
moczowego w organizmie, jako dietetyk, zalecam unikania w diecie
produktów bogatych w związki purynowe, ze szczególnym uwzględnieniem
ograniczenia: owoców morza, podrobów (wątroba wołowa czy wieprzowa),
śledzie, sardynki w oleju, wędzone szproty oraz piwa. Warto natomiast
zwiększyć spożycie chudych produktów mlecznych oraz warzyw i owoców,
naturalnie ubogich w puryny, a jednocześnie alkalizujących organizm.
Dzięki temu ogranicza się efekt zakwaszający, wywołany przez składniki
zawarte w mięsie i jego przetworach, drobiu, jajach (zwłaszcza żółtku)
oraz w nieco mniejszym stopniu w produktach zbożowych. Istotnym
elementem prawidłowego sposobu żywienia jest również odpowiednia podaż
płynów, uwzględniając dodatkowo odpowiednią ilość płynów traconą
podczas wysiłku fizycznego w trakcie treningu.
dietetyk: Karolina Jaworska