Mam pytanie odnośnie właściwości twarogu chudego. Czy jedzenie codziennie twarogu chudego (ok.250g) z jogurtem naturalnym (oraz np. z bananem) wpływa pozytywnie na zdrowie?
Błażej
Zarówno
chudy twaróg jak i
jogurt naturalny to bardzo wartościowe produkty, które powinny pojawiać się w naszych jadłospisach. Chudy twaróg z jogurtem jest źródłem dobrej jakości białka niezbędnego do budowy nowych tkanek. Jest
również bogatym źródłem wapnia (podstawowy składnik kości i zębów, bierze udział w kurczliwości mięśni) oraz dość dobrym fosforu (również składnik kości, zębów i tkanki mózgowej) oraz witaminy B2 (odpowiedzialna za prawidłowy stan skóry oraz odpowiednią pracę narządu wzroku). Dużym walorem twarogu chudego jest niska zawartość tłuszczu przez co polecany jest często w dietach odchudzających. Warto pamiętać, że zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, aby zachować organizm w stanie zdrowia należy m.in. urozmaicać swoje posiłki w związku z czym nie zalecam jedzenia twarogu codziennie, warto sięgać po różne produkty i spożywać różne potrawy każdego dnia.
dietetyk: Karolina Jaworska