Mam cienie pod oczami, pomimo że zjadam bardzo duże ilości warzyw strączkowych. Czy można je zlikwidować inaczej się odżywiając? Czy można jeść w czasie stosowania diety dowolną ilość warzyw surowych i mrożonek? Jestem na diecie, w ciągu miesiąca schudłam 8kg, teraz waga się zatrzymała. Przy wzroście 176cm ważę 71kg, a chciałabym uzyskać wagę 67-68kg.
Aga
Cienie pod oczami są zazwyczaj dziedziczone genetycznie (grubość skóry w okolicach oczu oraz grubość naczyń krwionośnych), mogą też być objawem alergii lub po prostu przemęczenia czy niewyspania i aby je zlikwidować nie wystarczy jedzenie jedynie roślin strączkowych. Ważne jest, aby dieta była urozmaicona, dzięki temu dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Proszę włączyć do jadłospisu więcej produktów bogatych w witaminę B6 oraz kwas foliowy poprawiające krążenie krwi w naczyniach. Te produkty to np. rośliny strączkowe, które Pani często spożywa, ale także liściaste warzywa, pomidory, mięso, ryby, drób, jaja czy mleko. Istnieją również substancje niekorzystnie działające na nasze naczynia krwionośnie, które mogą pogłębiać Pani problem. Są to używki (alkohol czy nikotyna), ale także sól kuchenna w związku z czym proponuję ograniczyć dosalanie potraw oraz spożywanie kiszonek, ryb wędzonych i solonych oraz solonych przekąsek. Natomiast jeśli chodzi o spożywanie warzyw i owoców podczas stosowania diety to są one jak najbardziej wskazane.
Aby
odchudzanie było bezpieczne i zdrowe, czyli m.in. aby nie powodować niedoborów pokarmowych objawiających się cieniami pod oczami i wieloma innymi dolegliwościami należy odpowiednio kontrolować spadek masy ciała. 8kg w miesiąc to spadek zbyt szybki, zatem zalecam skonsultować się z dietetykiem, aby dobrał dla Pani dietę. Jednocześnie zalecam wytrwałość w stosowaniu diety, gdyż masa Pani ciała jest w normie, zatem organizm nie będzie już tak łatwo reagował na dalsze odchudzanie.
dietetyk: Karolina Jaworska