Ciągle słyszę, że jak w żywności są konserwanty to bardzo niedobrze, ale co to w ogóle są te konserwanty, czy są szkodliwe dla zdrowia i po co się je dodaje?
Zosia
Konserwanty są to substancje chemiczne, które dodawane są do żywności w celu wydłużenia jej okresu przydatności do spożycia. Każda z tych substancji ma określony maksymalny poziom, którego producent żywności nie może przekraczać produkując poszczególne produkty spożywcze. Poziomy te ustalane są analitycznie i zawarte są w prawie polskim, co zmusza producentów do ich przestrzegania. Dzięki temu ograniczeniu nie powodują one uszczerbku na naszym zdrowiu. Konserwanty mogą ograniczać wchłanianie witamin i składników mineralnych, lecz nie w takim stopniu, aby spowodować utratę zdrowia. Jeśli to możliwe to proszę wybierać oczywiście takie produkty, które nie zawierają substancji konserwujących, lecz jeśli nie jest to możliwe, to nie należy się tym nadmiernie przejmować, wystarczy zwiększyć spożycie warzyw i owoców, aby zniwelować antyodżywcze działanie konserwantów na nasz organizm.
dietetyk: Karolina Jaworska