Przeważnie gdy wybieram produkt spożywczy zwracam uwagę na zawartość kcal ale ostatnio zauważyłam, że na przykład paczka chrupków kukurydzianych smakowych ma więcej kcal (124) niż paczka słonecznika solonego (ponad 300). Bardzo mnie to zaskoczyło i zaczęłam się zastanawiać czy aby na pewno dobrze robię zwracając uwagę tylko na zawartość kcal w produktach?
Agnieszka
Kalorie nie powinny być jedynym kryterium jakim kierujemy się podczas zakupów. Jeżeli staramy się kontrolować masę ciała, warto zwracać na nie uwagę, jednak jest sporo produktów spożywczych, które pomimo wysokiej wartości kalorycznej powinny pojawiać się w naszej diecie. Należą do nich np. orzechy, pestki, awokado, tłuste ryby morskie. Oprócz kaloryczności warto zwracać uwagę na ilość dodanej do produktu soli, na zawartość cukrów prostych, tłuszczów nasyconych, dodatek konserwantów, sztucznych barwników, aromatów. Najbezpieczniej i najzdrowiej jest wybierać żywność jak najmniej przetworzoną.
dietetyk: Karolina Jaworska