Czy można zastosować jakieś modyfikacje w diecie żeby poprawić stan zębów i uchronić je przed próchnicą?
Inga
W profilaktyce próchnicy najważniejsze jest mycie zębów, warto jednak wiedzieć, że są produkty, które bardziej sprzyjają próchnicy i takie które mniej, szczególnie jeżeli po posiłku nie umyjemy zębów. Przede wszystkim zęby trzeba myć po posiłkach, które zawierają produkty klejące się do zębów, tu na pierwszym miejscu jest musli i jemu podobne, potem banan. Co ciekawe na drugim końcu mamy... czekoladę (tylko taką bez dodatków które się kleją) i ser żółty. Jeżeli nie mamy możliwości umycia zębów po posiłku rozwiązaniem mogą być gumy do żucia z ksylitolem, jednak trzeba pamiętać, że gumy mają też swoje złe strony. Wzmacnianie zębów w kontekście diety to przede wszystkim dbałość o wapń (czyli mleko i produkty mleczne, jogurty, kefiry, sery, szprotki, migdały, brokuły, maliny), witaminę D (tłuste ryby morskie, pieczarki) i fluor (znajdziemy go w herbatach, głównie klasycznej czarnej). W przypadku diety należy zwrócić uwagę na owoce, które mają dość drażniące dla szkliwa kwasy owocowe. I tu znów rozwiązaniem jest mycie zębów lub przynajmniej ich przepłukiwanie, tak by wypłukać ich nadmiar.
dietetyk: Karolina Jaworska