Rozpoczęłam leczenie boreliozy dużą dawką antybiotyków. Mam stosować dietę przeciwgrzybiczą. Jak wygląda taka dieta? Czy można u Was zamówić taką dietę?
Ewa
Witam serdecznie Pani Ewo,
Przy leczeniu antybiotykowym dieta powinna przede wszystkim dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach, tak by wzmocnić naturalną odporność organizmu.
Zalecane są produkty z pełnego przemiału, grube kasze, ryż brązowy, ciemne makarony, pełnoziarniste pieczywo na zakwasie. Natomiast należy unikać źródeł węglowodanów prostych o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak cukier stołowy, słodycze, białe pieczywo.
Należy zwrócić uwagę na odpowiednią zawartość białka (dobrej jakości mięso, ryby, twarogi, jaja, strączkowe), ponieważ aminokwasy, z których jest ono zbudowane to podstawowy budulec naszego ciała, który wpływa na procesy odpornościowe.
Istotne jest jedzenie dużej ilości warzyw i odpowiedniej owoców, by dostarczyć dużo witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów.
Warto postawić na fermentowane produkty mleczne, bo ich obecność w diecie na bieżąco odbudowuje florę bakteryjną przewodu pokarmowego, która podczas stosowania antybiotyków jest niszczona. Z tego samego powodu należy zadbać o odpowiednie ilości błonnika w diecie, bo jest on naturalną pożywką dla przyjaznych nam bakterii.
Należy dużo pić, najlepszym wyborem jest woda, ale można również dołączać herbatę zielona, zioła, kawę zbożową. Jednocześnie bezwzględnie należy odstawić alkohol. Warto postawić na jedzenie domowe, unikać fast-foodów, produktów gotowych i konserwowanych, gazowanych słodzonych napojów, jeść regularnie w stałych odstępach czasowych.
Oczywiście możemy ułożyć dla Pani indywidualną dietę wspomagającą leczenie. Podsyłam link do formularza zamówieniowego:
Dieta Indywidualna - formularz zamówienia
dietetyk: Karolina Jaworska