Od zawsze mam problemy z przewodem pokarmowym, nic poważnego, ale myślę, że w jakiś sposób źle się odżywiam i z tego to wynika. Często miewam uczucie ciężkości, miewam zaparcia, czasem wzdęcia, od czasu do czasu boli mnie brzuch, niezbyt regularnie chodzę do toalety. Jakie są główne założenia diety, która ma wspomagać prawidłową pracę żołądka i jelit?
Ania
W takiej sytuacji bardzo możliwe, że problemy te wynikają z
nieprawidłowej diety. Polecam ograniczać w swojej diecie spożywanie
ciężkostrawnych produktów, które niepotrzebnie drażnią układ
pokarmowy, a więc smażonych na tłuszczu, tłustych mięs (wieprzowina,
baranina, kaczki), tłustych produktów mlecznych (sery żółte,
śmietany), oraz roślin strączkowych, które mają silne właściwości
wzdymające (groch, fasola, soja), tłustych ciast oraz ostrych przypraw
(musztardy, ocet, pieprz). Proszę pamiętać, że równie ważny jest
sposób przygotowania posiłków. Nie należy smażyć w głębokim tłuszczu,
odgrzewać, ale gotować w wodzie lub na parze, dusić i piec bez dodatku
tłuszczu. Polecam spożywanie 5 posiłków dziennie o regularnych porach,
a ostatni minimum 2 godziny przed snem. Podczas jedzenia zachęcam do
wolniejszego przeżuwaniu kęsów i nie łykania dużych porcji, to ułatwi
lepsze trawienie. Proszę unikać jedzenia w biegu. W prawidłowej pracy
przewodu pokarmowego pomaga również regularna aktywność fizyczna.
dietetyk: Karolina Jaworska