Jestem na diecie i kocham ogórki konserwowe, dlatego codziennie jem słoik (litrowy) ogórków, bo nie mogę się powstrzymać! Czy w diecie można stosować ogórki konserwowe lub sałatkę z ogórków i papryki (ze
słoika)? Czy cały słoik to nie za dużo?
Gosia
Bardzo dobrze, że lubi Pani jeść warzywo jakim jest ogórek, a nie np. słodycze, które są tuczące i nie zaleca się ich podczas diety. Proszę pamiętać jednak, że dieta powinna być zrównoważona i zróżnicowana, aby dostarczała nam wszystkich potrzebnych składników pokarmowych, a więc nie powinna się opierać na jednym produkcie. Ogórki, papryka i inne wrzywa konserwowe są dobre jako wyrazisty dodatek do dań lub przyprawa, jednak nie należy spożywać ich w dużych ilościach (słoik dziennie) ze względu na zalewę octową, w której się znajdują. Nadmierne spożywanie octu może być niebezpieczne dla zdrowia. Proponuję zwiększyć różnorodność diety zastępując ogórki konserwowe innymi warzywami, najlepiej świeżymi, gdyż takie mają najwięcej wartości odżywczych.
dietetyk: Karolina Jaworska