1,5 tygodnia temu zaczęłam stosować dietę; na śniadanie jem 4 kromki
pieczywa lekkiego z
serkiem tostowym lub płatki z jogurtem 0%, na drugie śniadanie jedno
jabłko, na obiad rybę
lub pierś z kurczaka bądź udko z kurczaka (wszystko gotowane) lub też
warzywa gotowane,
na podwieczorek jabłko, a na kolacje (o godz. 18.00) 4 kromki lekkiego
pieczywa z ogórkiem
lub serem tostowym. Czy odżywiając się w ten sposób zgubię zbędne kilogramy?
Edyta
Odchudzanie to proces skomplikowany i długotrwały i aby na długo
zatrzymać jego efekty
należy wykazać się dużą cierpliwością, rozwagą i konsekwencją. Bardzo
dobrze, że rozłożyła
Pani dzienną rację pokarmową na 5 posiłków. W celu zachowania pełni
kondycji fizycznej
i umysłowej oraz aby nie powodować niedoborów składników pokarmowych
zaleca się, aby
spadek masy ciała nie przekraczał 0,5-1 kg w ciągu tygodnia. Z tego co
zauważyłam w Pani
jadłospisie to na początek proponowałabym wykluczyć z diety produkty
silnie przetworzone
takie jak ser tostowy, a jednocześnie radzę zadbać o duże urozmaicenie
diety. Proszę pamiętać, że rygorystyczne diety nie wpływają pozytywnie
na nasze zdrowie i dają krótkotrwałe efekty w następstwie powodując
efekt jo-jo, czyli powrót do
wagi wyjściowej, a nawet jej przekroczenie. Najlepszym sposobem byłaby
indywidualna
konsultacja z dietetykiem, który obliczyłby Pani wskaźnik masy ciała
BMI i określił wagę,
która jest dla Pani organizmu optymalna, przeanalizuje dietę. Ma wtedy
Pani pewność, że spadek masy ciała nie
spowoduje ubytku witamin, minerałów i innych ważnych składników
odżywczych, dzięki
czemu nie spowoduje Pani niedoborów pokarmowych oraz zachowa Pani
pełnie zdrowia przez długi czas. Proszę też nie zapominać o aktywności
fizycznej, która jest sprzymierzeńcem odchudzania i
największym wrogiem efektu jo-jo.
dietetyk: Karolina Jaworska