Witam choruje na tarczycę (niedoczynność)i zespól jelita wrażliwego (ZJD) bardzo lubię marchewkę i jem ją w dużych ilościach, nawet 1kg dziennie. Czy mogę w takich ilościach ją jeść.
Beata
Marchew obfituje w błonnik pokarmowy, który pomaga regulować pracę jelit podczas problemów z zaparciami, zawiera karoten bardzo silny antyoksydant zwalczający niebezpieczne dla naszego zdrowia wolne rodniki. Marchew jednocześnie jest dość łagodnym warzywem i może być wprowadzana do diety gdy dokuczają nam biegunki. Dlatego jest to dobry produkt gdy dokucza nam drażliwe jelito. Sama marchewka jest niskokaloryczna, więc pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, co często stanowi problem u osób z niedoczynnością tarczycy. Włączanie marchewki do jadłospisu jest dobrym pomysłem, jednak jak ze wszystkim warto i w tym wypadku kierować się zasadą umiaru.
W zdrowym żywieniu jedną z najważniejszych zasad jest dbałość o urozmaicenie. Im większy wachlarz produktów, po które sięgamy, tym większa szansa, że zrealizujemy zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Warzywa różnych kolorów są bogate w różne składniki - niezbędne dla prawidłowego działania organizmu. Duża podaż beta-karotenu może prowadzić na jego nagromadzenia w organizmie, szczególnie przy niedoczynności tarczycy. Hormony tarczycowe pełnią ważne role metaboliczne, ich brak niestety hamuje przemianę beta-karotenu w witaminę A. Umiar i urozmaicenie zapobiegną zarówno niedoborowi tej witaminy, jak i nadmiarowi barwników.
dietetyk: Karolina Jaworska