Jestem na diecie opracowanej przez dietetyka, ale wypadają mi włosy. Piję pokrzywę, korzeń łopianu, wcieram jajko z oliwą i cytrynę we włosy, a pomimo tego włosy nadal wypadają. Jak można temu zaradzić? Chodzi mi głównie o to, żeby rosły nowe.
Agnieszka
Zdrowie naszych włosów to temat rzeka. Przyczyn ich wypadania należy upatrywać w różnych czynnikach, zarówno żywieniowych jak i nieżywieniowch. Z pewnością zabiegi pielęgnacyjne, które Pani stosuje korzystnie wpłyną na zdrowie włosów. Warto jednak dodatkowo zminimalizować czynniki, które mają negatywny wpływ na ich kondycję, takie jak: stres, wysoka temperatura (suszarki, lokówki, prostownice itp.), odpowiednia jakość wody (niekorzystny wpływ chloru), niektóre środki farmakologiczne jak i wszelkiego rodzaju wsuwki, spinki, szczotki, grzebienie. Jako dietetyk przeanalizowałabym jednak Pani sposób żywienia zarówno obecny jak i sprzed stosowania diety, aby zorientować się czy dostarcza Pani z pożywienia odpowiednie ilości witamin i składników mineralnych, które mają istotny wpływ na nasz organizm, w tym na zdrowie włosów. Aby bowiem włosy dobrze wyglądały należy stosować dietę bogatą w dobre kwasy tłuszczowe, aminokwasy, składniki mineralne: cynk, żelazo, miedź oraz witaminy: A, C, E i z grupy B. Spożywanie pokarmów zawierających te składniki zmniejsza łamliwość włosów, tendencję do ich wypadania i rozdwajania końcówek oraz sprawia, że mają większy połysk.
dietetyk: Karolina Jaworska