Jestem po znacznej resekcji jelita grubego z powodu raka (pozostał odcinek 20 cm), przy tym przyśpieszony znacznie pasaż jelitowy i łatwo tracę żelazo, magnez. W jaki sposób można szybko w codziennej diecie uzupełniać niedobór żelaza i także innych makro i mikroelementów?
Ola
Produkty bogate w łatwo przyswajalne żelazo to chude czerwone mięso,
wątróbka, żółtka jaja. Jego wchłanianie zwiększa witamina C, więc do
posiłków z udziałem wspomnianych produktów warto dodawać warzywa lub
owoce, zaś unikać picia mocnej herbaty i kawy (zmniejszają
wchłanianie). Dużo magnezu znajdziemy w pełnoziarnistych produktach
zbożowych, kaszy gryczanej, orzechach. W Pani przypadku lepiej unikać
nadmiaru błonnika pokarmowego, który raz, że przyspiesza już i tak
szybki pasaż jelitowy, a dwa zmniejsza przyswajalność wielu składników
mineralnych i witamin. By dostarczyć organizmowi jak najwięcej
składników odżywczych ważne by przestrzegać podstawowych zasad zdrowej
diety, jadać mniej, a częściej, unikać produktów bezwartościowych,
dostarczających tak zwanych pustych kalorii.
Oprócz dbania o prawidłową i bogatą w składniki odżywcze dietę polecam
stałą kontrolę lekarską, ponieważ w przypadku resekcji jelita może
okazać się niemożliwe dostarczenie wszystkich niezbędnych składników z
dietą i konieczne będzie włączenie do diety suplementów.
dietetyk: Karolina Jaworska