Czy pstrąg to ryba chuda czy tłusta? - oto jakie filozoficzne pytanie mnie dręczy;)
Ingeborga
Pytanie trudne, ale spróbujmy: Mamy w Polsce kilka gatunków pstrąga, najpopularniejsze to pstrąg tęczowy i pstrąg strumieniowy. Ten pierwszy jest bardziej popularny, w 100g masy zawiera około 10g tłuszczu (dla porównania łosoś około 14g), zaś pstrąg strumieniowy około 2g (dorsz poniżej 1g).
Można się spotkać z różnymi podziałami, ale zazwyczaj przyjmuje się, że chude ryby zawierają poniżej 1-2g tłuszczu na 100g masy, średnio tłuste do 5-7g, zaś tłuste powyżej.
Rekordzistą jest węgorz, który zawiera powyżej 25g tłuszczu.
Należy pamiętać, że tłuszcz rybi zawiera cenne kwasy tłuszczowe z rodziny omega3. Działają one zbawiennie na układ nerwowy, mają działanie przeciwzapalne i ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej. Jadamy ich dość mało, więc nie należy bać się tłustych ryb.
dietetyk: Karolina Jaworska